Doelgroepvermindering: RSZ-korting bij specifieke aanwervingen

Als werkgever kan je rekenen op RSZ-voordelen of andere steunmaatregelen voor het aanwerven van specifieke doelgroepen. Er bestaan maatregelen op federaal niveau en kortingen op gewestelijk niveau. Liantis informeert je over de ins en outs van deze doelgroepverminderingen.

rsz

Wat is doelgroepvermindering?

De doelgroepverminderingen zijn een reeks steunmaatregelen waarmee de overheid werkgevers stimuleert om medewerkers uit bepaalde doelgroepen aan te trekken of te behouden. Het gaat om jongeren, ouderen, mensen met een arbeidsbeperking, mentoren en langdurig werkzoekenden.

Federale doelgroepverminderingen

Op enkele uitzonderingen na zijn de structurele verminderingen en de RSZ-kortingen die toegekend worden in functie van de eigen kenmerken van de werkgever, een federale bevoegdheid.

Enkele voorbeelden van federale doelgroepverminderingen zijn:

  • De structurele RSZ-vermindering voor werkgevers: deze algemene vermindering is afhankelijk van de categorie (profit, non-profit of beschutte werkplaatsen/maatwerkbedrijven) en de hoogte van het loon.
  • De socialemaribelvermindering: een specifieke RSZ-vermindering voor de non-profitsector.
  • De sociale werkbonus: een vermindering van de werknemersbijdragen voor werknemers onder een bepaalde loongrens.

Doelgroepvermindering eerste aanwervingen

Aanwerving eerste werknemer

Sinds 1 januari 2022 gelden er enkele belangrijke nieuwe regels rond de doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen. Om welke nieuwe regels gaat het concreet: 

  • De RSZ-basisbijdrage wordt beperkt tot een forfait van maximum 4.000 euro per kwartaal en geldt voor onbepaalde duur. Vanaf 1 januari 2024 daalt het forfait naar maximum 3.100 euro per kwartaal.
  • Flexi-jobmedewerkers en gelegenheidswerkers tellen niet langer mee in de berekening. 
  • Er geldt een referteperiode van 12 maanden.
  • Een vermindering wordt slechts toegepast voor één medewerker binnen een kwartaal. Een uitzondering wordt voorzien in geval van een vervanging in datzelfde kwartaal.
  • De technische bedrijfseenheid (TBE) is verankerd in de wet en zorgt voor meer rechtszekerheid.

Ontdek hier de verdere details die de wijziging van de regels inhoudt.

RSZ-vermindering bij aanwerving van een tweede tot derde medewerker

Ook voor de aanwerving van de volgende twee nieuwe medewerkers zijn er doelgroepverminderingen voor jouw organisatie. Maar, in tegenstelling tot die van de eerste werknemer, zijn deze RSZ-kortingen beperkt in tijd:

  • Tweede werknemer: 1.550 euro gedurende vijf kwartalen, 1.050 euro gedurende vier kwartalen en 450 euro gedurende de volgende vier kwartalen.
  • Derde werknemer:
    • 1.050 euro per kwartaal voor de eerste negen kwartalen;
    • 450 euro per kwartaal voor de laatste vier kwartalen.

Meer weten over RSZ-kortingen voor jouw KMO? Of wil je meer informatie inwinnen over hoe je bij het aanwerven van jouw eerste medewerkers doelgroepverminderingen aanvraagt?

Lees meer

Doelgroepvermindering horeca

Ben je aan de slag als horeca-uitbater? Dan kan je van een specifieke doelgroepvermindering gebruikmaken voor vijf van je vaste, voltijdse medewerkers. Hiervoor moet je wel aan een aantal specifieke voorwaarden voldoen.

Zo moet je niet alleen onder het juiste paritair comité (PC 302) vallen, ook staat er een maximaal aantal medewerkers in de lijst van voorwaarden, alsook het werken met een geregistreerd kassasysteem. 

Voor meer informatie over doelgroepvermindering voor de horeca en de bijhorende voorwaarden kan je contact met ons opnemen.

Lees meer

Gewestelijke doelgroepverminderingen

Persoonsgebonden doelgroepverminderingen zijn sinds de zesde staatshervorming een bevoegdheid van de gewesten. De Vlaamse, Waalse en Brusselse overheid gaven elk hun eigen invulling aan deze steunmaatregelen. In grote lijnen focussen ze echter op dezelfde doelgroepen: jongeren, oudere werknemers en langdurig werkzoekenden.

Doelgroepvermindering voor jonge werknemers

Werf je als werkgever een jongere aan, dan kan je in de verschillende gewesten in aanmerking komen voor steunmaatregelen. In Wallonië gaat dit bijvoorbeeld om de ‘impuls Jonge werknemers < 25 jaar', terwijl je in Vlaanderen onder meer voor de aanwerving van laaggeschoolde jongeren een RSZ-korting kan verkrijgen. De Vlaamse overheid bouwt deze maatregel gefaseerd af vanaf 1 juli 2024. Vanaf die datum kan een werkgever geen nieuwe rechten meer verwerven. De Vlaamse overheid bouwt deze maatregel gefaseerd af vanaf 1 juli 2024. Vanaf die datum kan een werkgever geen nieuwe rechten meer verwerven.

Ontdek meer over doelgroepvermindering bij de aanwerving van jongeren.

Lees meer

Doelgroepvermindering oudere werknemers

Net zoals er steunmaatregelen bestaan voor de aanwerving van jongere medewerkers, kan je als werkgever ook op een financiële stimulans rekenen wanneer je oudere collega’s aanwerft of in dienst houdt. De Vlaamse overheid bouwt deze maatregel gefaseerd af vanaf 1 juli 2024. Vanaf 1 juli 2028 is definitief geen toepassing meer mogelijk van deze voordelen.

Meer weten over RSZ-korting voor ouderen binnen jouw bedrijf? Liantis is jouw compagnon de route en zoekt het samen met jou uit op maat van je organisatie.

Lees meer

Doelgroepvermindering voor langdurig werkzoekenden

Werf je een langdurig werkzoekende aan? Dan kan je in aanmerking komen voor een specifieke steunmaatregel. Onder meer de periode van inactiviteit van je nieuwe medewerker is bepalend voor het recht op het voordeel.

Lees meer

Heb je recht op doelgroepvermindering of wil je uitzoeken op welke RSZ-kortingen jij kans maakt? Liantis sociaal secretariaat staat je graag bij in jouw zoektocht en gaat samen met jou aan de slag.

Neem contact op

Doelgroepverminderingen na de zesde staatshervorming

Het doelgroepenbeleid veranderde na de zesde staatsvorming. Het gaf de gewesten bevoegdheid voor persoonsgebonden doelgroepverminderingen. Doelgroepverminderingen die gericht zijn op bepaalde sectoren of werkgevers, bleven een federale bevoegdheid. Bovendien werd de federale doelgroepvermindering voor eerste aanwervingen verder uitgebreid.